Hoi Jeon Hapkido

Historia lyhyesti

Hoi Jeon Hapkido (ent. Hoi Jeon Moo Sool) pohjautuu yli tuhat vuotta vanhaan Korealaiseen Tol Kye Ry taistelutaitoon. Tol Kye tarkoittaa pyörimistä tai kääntymistä ja Ry tapaa tehdä. Hoi Jeon Moo Soolin Suurmestari Myung Jae Ok aloitti lajin harjoittelun vuonna 1961 munkki Su Ho Sa:n johdolla joka oli saavuttanut Tol Kye Ry Suurmestarin arvon vuonna 1938. Vuonna 1975 Korean itsenäisyyspäivänä Myungista tuli Tol Kye Ryn 127. suurmestari. Hän on siitä lähtien uudistanut lajin tekniikoita ja täsmentänyt tärkeitä teknisiä epäselvyyksiä ja periaatteita. Tärkein päätös ja uskallusta vaativa teko oli vaihtaa lajin Tol Kye Ry nimi Hoi Jeon Moo Sooliksi ja käyttää sitä julkisesti. Näiden nimien tarkoitus on sama, mutta ensimmäinen on vanhaa ja jälkimmäinen nykykoreaa. Myung perusteli nimen vaihtoa sillä, että monet korealaisista eivät käyttäneet eikä tienneet Tol Kye Ry-sanaa. Korealainen mestari Young Suk (7 dan) toi HJMS:n Suomeen 1991. Suomessa opetuksesta vastaa nykyään Suomen pääopettajana toimiva Inseon Hwang (7 dan). Suomessa laji on tunnettu vuodesta 2019 Hoi Jeon Hapkidona.

Lajikuvaus

Korealaisten alkuperäisimmissä taistelutaidoissa korostuu joustavuus, rentous sekä nopea liikkuvuus, kuten Tol Kye Ry:ssä. Keho-ki ja ajatus-ki lähtevät liikkeelle tasapainopisteestä. Esimerkiksi kehon tasapainon siirtäminen astumalla jalalla eteenpäin on liikkumisen keskeinen harjoitus ja periaate. Yleensä harjoittelijat käyttävät turhaan paljon voimaa, jolloin liikkeiden harjoittelussa on paljon kulmikkuutta ja jäykkyyttä. Kehittyneissä harjoitteissa korostuu ki-energian hyväksikäyttö ja liikkeen jatkuvuus. Sen takia oikeanlaiset liikkeet ovat sulavia ja oma tasapainon siirto on nopea. Hoi Jeon Hapkidolle ovat tyypillisiä lähietäisyyksien lukkotekniikat sekä alasviennit. Toinen tyypillinen lajin ominaisuus on kaarevat ympyräliikkeet ja siksi lajin nimi tarkoittaakin suomeksi ympyräliikettä hyödyntävää taistelutaitoa. Kantavana ajatuksena ja yhtenä pääperiaatteista on vastustajan hyökkäyksen liike-energian hyväksikäyttö. Ympyräperiaate puolestaan tarkoittaa liikkeen jatkuvuutta siten, että se ei pysähdy ennen kuin vastustaja on tehty vaarattomaksi. Kotimaastaan johtuen lajin katsotaan kuuluvan ns. moodo-lajeihin. Se on yleisnimitys korealaisille lajeille, kuten budo japanilaisille.

Itsepuolustuksellisten taitojen lisäksi HJMS kehittää harrastajan fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia. Terve keho ja mieli mahdollistavat hyvän itsepuolustustaidon kehittymisen.

Hoi Jeon Hapkido kehittää:

Kehontietoisuutta

Keskittymiskykyä

Koordinaatiota

Liikkuvuutta

Lihaskuntoa ja voimaa

Tasapainoa

Hoi Jeon Hapkido on monipuolinen taistelutaito, jonka filosofia pohjautuu alkuperäiseen kamppailutaidon filosofiaan; kykyyn voittaa itseään fyysisesti vahvempi ja kooltaan isompi hyökkääjä nopeasti ja tehokkaasti.

Osa-alueet

HJMS on jaoteltu tekniikoidensa osalta 8 eri osa-alueeseen. Tärkeimpinä osa-alueina Suomessa ovat Ho Sin Sool eli itsepuolustus sekä Kyorugi eli ottelu.

Ho Sin Sool – Sisältää lukkotekniikat, heitot, maahanviennit sekä kehon akupisteisiin kohdistuvat tekniikat.

Kyorugi – Otteleminen on enemmän menetelmä kuin tekniikkakokoelma. Ottelemisen kautta harrastaja voi testata oman itsepuolustuksellisen tasonsa turvallisissa olosuhteissa. Ottelut ovat täyskontakti otteluita.

Jok Sool Do – Potkutekniikka sisältää potkujen lisäksi erilaisia liikkumiskuvioita.

Hoi Jeon Moo Do – Käsitekniikka sisältää lyöntejä, torjuntoja, hallintaotteita sekä irrottautumisia.

Nak Pop – Putoamistekniikka sisältää 8 perusputoamisen lisäksi kehonhallinnan harjoitteita kuten akrobatiaa.

Kom Sool Do – Miekkatekniikka.

Bong Sool Do – Keskipitkän kepin tekniikka.

Hoi Jeon Hapkido harrastuslajina

Lajina HJMS tarjoaa myös harrastajalleen koko ajan kehittyvän, monipuolisen itsepuolustuslajin. Siinä kehittyy teknisen taidon lisäksi fyysinen kunto, sillä harjoitteluun kuuluvat tehokkaat ja monipuoliset lihaskunto- sekä aerobiset harjoitteet. HJMS harjoitteet muokkaavat kehoa ja parantavat harrastajan kehon hallintaa, koordinaatiota, liikkuvuutta, tasapainoa sekä aineenvaihduntaa. Lajin harrastaminen aloitetaan noin kolme kuukautta kestävällä peruskurssilla, jonka jälkeen suoritetaan vyökokeessa keltainen vyö.

Hoi Jeon Hapkido on myös kilpailulaji

Suomessa Hoi Jeon Hapkido-harrastajat kuuluvat Oriental Moo Do-liittoon, jonka alaisuuteen kuuluvat myös Han Moo Do ja Jangsu. Hoi Jeon Hapkido-kilpailuja järjestetään kansallisella tasolla vuosittain ja HJMS-harrastajat voivat osallistuvat myös muihin Oriental Moo Do-liiton alaisiin kilpailuihin. Kilpaileminen ei ole harjoittelun päätarkoitus, mutta se antaa lajin harrastajalle realistisen itsepuolustustuntuman. Eri kilpailumuotoja ovat mm. täyskontaktiottelu, itsepuolustusnäytös, erikoispotkukilpailu ja vapaaohjelma. Maailmanmestaruudesta Hoi Jeon Moo Soolissa on kilpailtu tähän mennessä yhdeksän kertaa.

Hoi Jeon Moo Soolin MM-kisaisäntinä ovat toimineet:

1990 Etelä-Korea

1993 Meksiko

1995 Suomi

1998 Brasilia

2000 USA

2004 Meksiko

2009 Bahrain

2013 USA

2017 Mexico